SukaHatiAkuLa....

Isnin, 26 Oktober 2009

Nahwan Nur UPM di MHI

Tngok la video ni.. Nahwan Nur di MHI
video

Ahad, 6 September 2009

Nota Sejarah Tingkatan 4 (Nota Ringkas)

Pagi Tadi, sedang aku duduk melayan facebook,Luqman tetiba mesej,:
(link untuk download nota ada di akhir teks ini)

*************************
Luqman

aslkm ajie
12:44pmMohd

salam
12:45pmLuqman

bz ker?
12:45pmMohd

x la.
12:45pmLuqman

bleh tlg?
12:45pmMohd

tolong ap ek?
12:46pmLuqman

crikan nota sej form 4 bab 6-8 kt ternet?
12:47pmMohd

ok2

jap ek
12:48pmLuqman

k
1:01pmMohd

try tngok kat link nie

http://panitiasejarahsbpis.blogspot.com/2009/01/powerpoint-sejarah-tingkatan-4.html
1:01pmLuqman

ok
1:03pmLuqman

xleh kternye

page not found lps tekn bab bab sej tu
1:05pmMohd

yeke?

erm.

jap ek
1:05pmLuqman

ok
1:09pmMohd

bab tu citer pasal ap?
1:09pmLuqman

jap,,
1:10pmLuqman

Bab 7 ISLAM DI ASIA TENGGARA

bab 8 PEMBAHARUAN &PENGARUH ISLAM DI MALAYSIA SEBELUM KEDATANGAN BARAT
1:15pmMohd

http://id.wikipedia.org/wiki/Sejarah_Asia_Tenggara

try baca kat wikipedia ni
1:15pmLuqman

k
1:15pmMohd

yg penting luq kene faham la
1:15pmLuqman

ok
1:18pmMohd

try yng ni

rasa mcm ok je

http://74.125.153.132/search?q=cache:jYyI5fPcmqYJ:www.smksp.com/MATA_PELAJARAN/SEJARAH/SejLatT4_tajuk%2520tumpuan%2708_Poh.doc+islam+di+asia+tenggara+tingkatan+4&cd=6&hl=en&ct=clnk&gl=my
1:21pmLuqman

ok da yg ni kot..pndek skit kne wat note..sbb die bgi point jer

thnks
1:21pmMohd

die bagi point yg nak kene baca n fahamkan
1:22pmLuqman

yep
1:22pmMohd

ni satu lagi

http://www.smksp.net/nota/Tingkatan%204/SEJARAH/Nota/BAB%207-Islam%20di%20Asia%20tenggara.pdf
1:23pmLuqman

huu..yg ni lgi ok..bab 7 jer ade?
1:23pmMohd

hehe

jap2
1:24pmLuqman

okeh
1:24pmMohd

try cari ag
1:26pmMohd

click link ni

sume bab ade

http://www.smksp.net/nota/Tingkatan%204/SEJARAH/Nota/
1:26pmLuqman

wokeh
1:26pmMohd

http://www.smksp.net/nota/Tingkatan%204/SEJARAH/Nota/
1:27pmLuqman

woohhoooooo

klau camni,da complete lar my notes..haha...cume kne salin gne tngan skit,..yg len print jer ar

haha...thanks ajie...muuuaaahhh..hahaha
1:29pmMohd

hehe

bagus

stdy elok2

dh ade note ni..

try cari maklumat yg lebih lagi
1:29pmLuqman

bereh
1:30pmMohd

biar lagi faham
1:30pmLuqman

ok
1:34pmMohd

gudluck
1:35pmLuqman

ok..thnks bebanyak...........
1:36pmLuqman

nsib baek ajie ader...huhu..

1 agy..ader jumper contoh folio chem form 4?
1:37pmMohd

:-P:-P

erm.
1:44pmLuqman

luq cri dri smlm xjuper2..
1:59pmLuqman

xper ar ajie..da juper

hehe

*******
so, dah faham cerita sekarang?? die nak mintak carikan nota sejarah tingkatan 4. ajie pun pening gak, xtau nak cari kat mana, so ajie pun surf la internet, try cari, mana tau jumpa.
cari punya cari, akhir je, jumpa.
nota nya agak bagus, ringkas dan padat.
ajie rasa, kalau ajie ade nota macam ni, mesti ajie boleh skor masa spm dulu. ajie sebenarnya tak minat subjek sejarah. entahlah, tak tau kenepa, mungki zaman sekoleh dulu ajie tak tertarik kot untuk belajar sejarah. tambah-tambah kalau cikgu sejarah tu ajar dengan cara yang membosankan, bertambah2 nak tidur la..
kat bawan nie ajie sediakan link untuk download nota sejarah ni ek. ajie nak ucapkan tq pada
http://www.smksp.net/
sebab sediakan nota ni. ajie hanya panjangkan je

DOWNLOAD NOTA



Sabtu, 5 September 2009

Terawih Di Masjid Sultan Mizan Zainal Abidin @ Masjid Besi


lanskap indah di dalam masjid



struktur besi


kolam yang mengelilingi dewan solat utama


tempat wuduk



Semalam (4 / 9 / 09) aku, acap, mandat , Nizam, Ahmad , Yus dan beria2 untuk mencuba berbuka puasa luar dari bilik.. yela.. hampir setiap hati ktorng berbuka di bilik. apa lagi, alang-alang nak buka puasa kat luar, terus kitaorng pergi ke Masjid Besi yang dah pun menjadi satu lagi mercu baru di putrajaya. Pkul 6.30 ptg kami bertolak dan sampai kira-kira jam 7 malam. agak kekok mula-mulanya sebab pertama kali pergi, tapi ktorng pun terus masuk dan eksplore. memang terpaku juga sekejap dan terpegun melihat kecantikan masjid ini. menurut apa yang aku tahu, masjdi ni mula dibina pada tahun 2004, tetapi tergendala sekejap kerana ada masalah Kos pembinaan. Apa yang menarik dalam citer ni?:
1. kitaorng berbuka dengan kurma 3 biji n kuih seketul
2. lepas tu sembahyang magrib
3. sambung makan nasi lauk ikan,ayam, sayur dan air
4. lepas makan ktorng pun duk meronda2 sekitar masjid
5. bergambar setiap penjuru masjid
6. masjid besi ni 70% terdiri daripada besi dan 30 konkrit
7. dewan solat die berkonsepkan terbuka
8. masuk masjid ni rasa macam kat Pavillion pak
9. masjid ni xde air cond
10. angin dari lubang dekat tiang masjid
11. tempat wuduknye sangat unik macam tempat melontar jumrah
12. tandasnyer pun cantik,
13. yang penting masjid ni selesa untuk beribadah dan kegiatan agama
14. ktrong semayang isyak dan terawih
15. lepas tu makan moreh bubur lambuk dan karipap
16. ktrong pun berangkat balik semula ke UPM

itu la point2 penting dalam citer ni .macam biasa, aku lampirkan ckit gambar2 untuk tatapan.

Khamis, 3 September 2009

Keenakan Berpuasa

Apa yang paling enak dirasakan ketika kita berpuasa dibulan puasa?
bagi aku
1. aku tak payah nak fikir pasal makan tengahari
2. aku boleh rilex kat bilik waktu tengahari
3. aku boleh bersush payang mencari juadah dibazar ramadha(kira ada la senaman sikit)
4. boleh buka puasa dengan kawan2 n ramai2.
5. kadang2 boleh g kelas lambat dengan alasan tertidur selepas sahur

semua kat atas tu seronok
tapi kadang ade orng cakap tak seronok sebab
ada benda lain yang lagi menyeronokan
1. terawih setiap malam pada bulan puasa
2. bulan untuk memperbanyakkan ibadat
3. menguji tahap kesabaran kita
4. memberi kesihatan pada sistem pencernaan kita
5. ukhwah sesama kita akan lebih kukuh sebab bulan ini, kita sentiasa bantu membantu dan bersabar dalm segala hal.

so kesimpulannye senang je.
hayati lah ramadhan dengan pandangan dan pemikiran yang positif dan ikhlas...
dan yang penting jangan lupa niat puasa tau..kue teow kung fu untuk bersahurBig apple juadah Moreh

hehehe.. macam2 kan


Selasa, 23 Jun 2009

Kolej Sepuluh, UPM – Selamat Datang Pelajar Baharu sesi 2009/2010


KOLEJ SEPULUH UPM

Assalamualaikum dan Salam Sejatera aku ucapkan kepada semua..
Untuk pagi hari ini, aku ingin berkongsi tentang perasaan aku berkaitan kemasukan pelajar baharu sesi 2009/2010.
Aku ingin nyatakan disini bahawa aku seakan tidak sabar melihat muka-muka baru yang bakal menceriakan Kolej Sepuluh.
Titik permulaan hidup mereka bakal bermula pada mula mereka mendaftar di Kolej Sepuluh.
Aku yang telah merangkak ke tahun akhir pasa semester 2009/2010 sungguh tak menyangka bahawa aku sudah 4 tahun disini..
Itulah namanya pergerakan masa…
Sungguh menarik… sebab???
Aku suka suasana di kolej sepuluh..
Macam-macam yang aku rasa.. terimbau kembali semasa aku menjadi pelajar baharu…
Yela.. pertamanya dalam keluarga aku, aku yg menyambung pelajaran hingga ke menara gading…
Apa-apa pun, aku ingin kongsikan betapa bertuahnya aku menjadi Warga Kolej Sepuluh.
Sebab???
Baik aku senarakan kat bawah ni. Lagi senang Faham:
1. Kolej Ini Disegani sebab cemerlang dari segi Kesukanan
2. Kolej Ini Disegani Sebab Cemerlang Dari Aspek Kebudayaan(bayangkan.. Kolej Yang semuanya lelaki boleh rangkul Johan Keseluruhan Kebudayaan Inter Kolej UPM-2 kali berturut)
3. Pencapaian kebudayaan yang Konsisten.. (FESNIK,FESTIK,FFVP,SIDRAT,MTB dan beberapa lagi)
4. Kesetiaan semangat warga Kolej Sepuluh yg sentiasa membara2..
5. Kolej Ini Pernah Kecundang..
6. Koleh Ini bangkit semula
7. Kolej ini pernah dicemburui
8. Kolej Hanya tenang dan Buat yg terbaek.
9. Kolej ini memerlukan Warga yang bersemangat
10. Kolej ini hanya menjadi begitu kerana warganya yang hebat
11. Kolej ini bukan melahirkan ilmuan semata-mata
12. Tetapi Kolej ini mengharapkan lahirnya generasi bahara yang hebat sahsiah dan semangatnya
13. Bukan hebat dengan kata-katanya.. tetapi hebat dengan gaya kerjanya
14. Perlu bersyukur anda berada dikolej ini
15. Kerana adalah bakal pembentuk kolej sepuluh pada landasan yang penuh dengan semangat dan kesungguhan
Aku rasa cukup kot apa sebab-sebabnya anda perlu merasa bertuah berada di Kolej Sepuluh UPM.. apa-apa pun…
Aku sebagai senior mengarapkan adik2 yang bakal mendaftar pada Ahad ini.. sedia untuk menjadi warga Kolej Sepuluh..
Dan yang paling utama.. anda perlu berbangga menjadi warga Negara Malaysia yang belajar di bumi Malaysia…
Bawah ni aku ingin Kongsikan Irama Semangat Kolej Sepulu.. Iaitu lagu Rasmi Kolej Sepuluh. Tajuknya PERSIS PERWIRA
Lagu : W.M. Salehuddin W. Hassan
Lirik: Aku…@Ajie
Lagu ini begitu sentimental untuk aku kerana kata-kata yang aku untaikan adalah isi hati Warga Kolej Sepuluh yang Bersemangat Waja. Dengarlah…

Persis Perwira
Ciptaan: Wan M. Salehuddin Wan Hassan
Lirik: Ajie

Unggulnya kita bukan biasa
Unggulnya kita berjiwa perkasa
Gah persis perwira

Semangat Kita hadirnya dari
Kilauan Hasrat semerah mentari
Kilauan yang Sakti

preCO
Agama dan ilmu
Budaya seiringan maju
Lahirlah ‘Putra’
Sejati jiwa raga

C/O
Berjuang
Kudrat dikerah
Tak mengenal kalah
kitalah juara

Gemilang
antara terbilang
seagung bintang
kita buktikan !!
Unggullah
ulang PreCO
Kolej Sepuluh….




video

Isnin, 22 Jun 2009

Hari Ini Hari Selasa

Hari ini Hari selasa


Hari dimana warga MA(Tempat Praktikal aku-pusat Penyelidikan Mekanisasi & Automasi Mardi) xde.. diorng semua g suatu Conference kat Melaka

Aku pun siap kene bt multimedia untuk pelancaran program tu gak..

So, pagi ni.. aku .. Nuar. Dae.. Yanie.. Wan pun…

Boleh la mengular sepuas2nyer..

Hehehe.. masing-masing memasang azam untuk menyiapkan report..

Tapi.. aku x sure boleh bt punyer.. sebab , tau-tau je la.

Kalau dah facebook depan mata.. mana gamaknyer diorng nak bt korje..

Haha.. aku pun sama gak.. Hik3

Tapi aku sebenarnyer duk gigih siapkan lagu aku aku tu..

Aku tulis lirik lagu die.. saja2 mengisi masa.. aku pun suka tulis lirik..

Sekurang-kurangnya bolehla aku mengasah bakat.. hehe..

Apa-apa pun.. aku nak share satu benda la..

Tentang lagu yang aku cipta masa sukan Paralimpiad 2008

Tajuknye BINTANG YANG GEMILANG


Bintang Yang Gemilang

Lagu: Ajie

Lirik: Ajie

Walau masih jauh

Langkah kaki ini

Akan ku harungi demi kejayaan

Walau penat datang

Jua badai menghalang

Harus ku rentas dengan keazaman

Pre C/o

Jangan putus asa

Ku kan terus berjuang

Untuk menggapai bintang berkerdipan

C/o

Wahai dunia

Berikan aku kekuatan

Moga aku bisa terbang

Melintas awan gemawan

Berikan aku semangat

Agar aku menapak lega

Megah Menuju bintang yang gemilang

Walau penat datang

Jua badai menyerang

Harus ku tentang dengan keazaman

Jangan putus asa

Ku kan terus berjuang

Untuk menggapai bintang berkerdipan


Nak Dengar Lagu??? Click link Ni

Bintang Yang Gemilang



aku terpaksa tembak yanie sebab die degil sgt kat ladang

Nua Asyik nak terbang... Bimbang gak aku.. takut terlepas ke langit plak nnt


ni la die yg suka merempit.. sampai habis minyak.. lepas tu rasa x bersalah plak.. dh la racing ngan RedBull die tu..


Kawan-kawan~ Jangan Salah Sangka Tau


dari yang paling depan, fifi, aku,joy, nini



klu aku tngok gmbr ni.. seronok tau...




inilah kemesraan kita...

SALAM kawan-kawan..
mungkin ada yang telah membaca post aku sebelum ni..
ada yang memberi respon.. jutaan terima kasih aku ucapkan
untuk makluman..
sesiapa yang membaca dan kurang faham.. sila lah tnya k..
aku cukup berterima kasih kepada Fiqri kerana dia faham
dan aku pun menjelaskan ap yang sebenarnya berlaku...
aku harap ini tidak menyentuh emosi rakan-rakan MTM yang baru..
aku cuma melahirkan rasa hati aku hanya kepada Kawan-Kawan yang rapat dengan Aku..
Aku Mintak Maaf la pada (Joy, Fifi, Nini, dan Tasha...)
mungkin aku keterlaluan.
tetapi aku ingin berterus terang supaya kita sentiasa boleh berkawan dengan ikhlas n jujur ...
apa-apa pun... Chat kat bawah ni boleh terangkan semua.. enjoy k~~


fiq_pie88: knp ko kuar statement mcm tu dlm blog ko???
fiq_pie88: ad cr yg lbh baek klau ko nk luahkn
fiq_pie88: ak rse
ardie blues: yeke../
ardie blues: xpe2
ardie blues: aku just sharing
fiq_pie88: mcm ap yg pnh ko bt kat ak sblm ni
fiq_pie88: ak trs trg je dkt ko
ardie blues: ckp e
ardie blues: je
fiq_pie88: tp nnt org laen bce mgkn akn fkr bnd yg postf
fiq_pie88: mcm kwn2 ko ni x mghrgai ko
fiq_pie88: rilex ar
ardie blues: ko baca la betul2..
fiq_pie88: ktorg pn tension gak
ardie blues: aku tahu...
fiq_pie88: ak rse better ko jmp org yg ko x puas ht tu
fiq_pie88: mcm tu lbh elk
fiq_pie88: mcm ak luahkn dkt ko sblm ni
ardie blues: aku xmusuh sapa2 pun..
ardie blues: aku x salahkan korng..
ardie blues: pun..
ardie blues: just terkilan ckit je la..
fiq_pie88: tp ak rse cra ko luahkn tu mcm ad slap ckit
ardie blues: yeke?
ardie blues: aku tujukan khas untuk bdk2 mtb je..
fiq_pie88: skrg2nya ko pn rse mcm ap yg ak rse sblm ni
ardie blues: mungkin itu yg aku rasa paling rapat pada aku kot
ardie blues: apa yang korasa?
fiq_pie88: bla org laen bce psl bdk mtb mst diorg akn fkr psl bdk kbdyaan
ardie blues: ok ..
fiq_pie88: n bnd tu mst org akn ingt dkt ktorg
fiq_pie88: dlu pn ak pnh bg tau dkt ko kn
fiq_pie88: psl satu ktika tu ko kurg rapat dgn ak
fiq_pie88: ak pn rse trsisih
fiq_pie88: tp ak cbe leraikn dgn trs terng
ardie blues: haha..
fiq_pie88: sbb ak nk jge ht smua org
ardie blues: aku rasa aku xpenah mcm tu.
fiq_pie88: sbb bnd tu mlibtkn lbh dr sorg
ardie blues: cuma masa tu terlampau focus pd benda lain..
fiq_pie88: sme ar mcm ktorg
fiq_pie88: bkn ktorg lupe trs
fiq_pie88: skrg2nye ak pn ad ajk ko trn bwh
ardie blues: ok2.. tq..
fiq_pie88: ko x leh ar ckp seolh2 mcm ktorg sisih ko
ardie blues: tp aku pun xtau la..
ardie blues: knp aku rasa mcm tu..
ardie blues: tapi sekurang2nyer aku jujur la bgtau ap yg ade dlm hati aku..
fiq_pie88: tp ap yg ko bt ni pn ak agk trkiln ar
fiq_pie88: bnd tu baek
fiq_pie88: tp lbh baek klau jmpe dpn2
fiq_pie88: bkn ak nk mrh pn
fiq_pie88: mgkn ktorg trlupe
ardie blues: aku x salahkan mtm..
fiq_pie88: ak fhm
ardie blues: aku terklan dengan kwn(mtb )sahaja
ardie blues: tu la..
fiq_pie88: tp pndgn org laen bla bca???
ardie blues: sebb aku rasa korng yang paling rapat dengan aku
ardie blues: tu la yg aku agagk terkilan..
fiq_pie88: mtb tu termask la dgn ktorg yg ad dlm mtm
fiq_pie88: mmg la x lbtkn smua org
fiq_pie88: tp mtb tu mlbtkn bdk kbyaan
fiq_pie88: n kbdyaan org akn tgk dkt ktorg
fiq_pie88: ak, joy, tasya nini oni
fiq_pie88: bkn nk blame ko
fiq_pie88: ak tau ktorg pn salah gak
ardie blues: xde la..
ardie blues: aku xakan bermusuh pun dengan sapa2
ardie blues: cuma aku just nak bgtau isi hati aku..
ardie blues: supaya aku x tertekan..
ardie blues: lagi pun..
fiq_pie88: trpulg dkt ko la
ardie blues: mmg harapankan aku bl korng balik tu.. tersasar.
fiq_pie88: ak pn just nk luahkn prsaan ak gak
ardie blues: xpe..
ardie blues: aku sanggup dengar
ardie blues: sebb
fiq_pie88: ak pn nk mntk maaf bg kwn2 mtb gak
ardie blues: sekurng2nya aku blh tahu isi hati ko
ardie blues: n aku pun mintak maaf sebb keterlaluan..
fiq_pie88: bnd ni sbnrnye kcik je
ardie blues: n samapiakn maaf aku pd semua bdk mtm
ardie blues: terutama Ketam
ardie blues: aku x masud pun nak ap2
ardie blues: just tu la..
ardie blues: terkln dngn korng2
ardie blues: tapi sekurang2 nyer korang dh tahu isi hati aku..
fiq_pie88: ktorg pn x kesh ar psl bnd tu
ardie blues: aku pun lega la..
ardie blues: ok/.
ardie blues: sory la..
ardie blues: k..
ardie blues: sbb menyakitkn hati korng
fiq_pie88: nape plk??
fiq_pie88: ktorg x fkr pn mcm tu
fiq_pie88: cme agk trkejut bl ko luahkn mcm tu
ardie blues: tu la..
ardie blues: tapi ko dh fahamkan isi hati aku?
ardie blues: hope mc tu la
fiq_pie88: n ko pn dh fhmkn isi ht ktorg??
ardie blues: nnt bgtau tau bdk2 mtm
ardie blues: aku faham..
ardie blues: mungkin korng bersemangat kot.
ardie blues: xpe2
ardie blues: tu la
ardie blues: ingat x msg aku?
fiq_pie88: hope ak gak lps ni klau nk luahkn pn trs la jmpe ktorg
fiq_pie88: x yak ko luahkn dkt blog ko
ardie blues: ok..
fiq_pie88: sbb mlibtkn rmai org
ardie blues: lgpun aku nak promosi blog aku kat korng..
ardie blues:
fiq_pie88: n ko gak dpt jge hti org laen
fiq_pie88: sori tau
ardie blues: tapi nnt mintk tolong kat korng supaya ckp pada mtm aku xmaksudkan diorng k..
ardie blues: sory bnyk2
fiq_pie88: msg yg mne??
ardie blues: jdlah mtm yang baik..
ardie blues: n jangan jd mtm yang terlampau baik..
fiq_pie88: ok
ardie blues:
fiq_pie88: n hope ko pn dpt la memahami ktorg
ardie blues: hope ko tlg la jelaskan pd bdk2 mtm yg baru k..
ardie blues: aku x salahkan diorng..
fiq_pie88: jgn aggp yg bkn2 tau
ardie blues: cuma aku luahkan rasa hati kat kita2 je
ardie blues: k..
ardie blues: sory if i salah k
fiq_pie88: ok
ardie blues: sb bg aku
ardie blues: korng la(MTB) penghibur aku tau
fiq_pie88: kn ak ckp
fiq_pie88: ko mksdkn mtb tu dkt ktorg
fiq_pie88: hehehe
Last message received

anyway.. aku mintak maaf la kat MTM baru.. terutama kat Ketam k..
aku just luahkan perasaan terhadap Kawan-kawan rapat aku je.. jangan salah sangka k..
takut2.. ade yg xnak tegur aku plak lepas ni.. hehehe